Like My Facebook Page

Anda follow blog saya, saya akan follow blog anda kembali. =)

Tazkiyatun Nafs

Satu persoalan timbul dalam benakku,“ Layakkah kita menagih cinta insan seandainya cinta Tuhan belum tergapai?Sedangkan cinta Allah adalah segalanya, cinta Rasul lambang cinta kepada-Nya, cinta ibu bapa tulus selamanya, cinta saudara ukhwah kerana-Nya dan cinta pada’nya’ pelengkap kasih-Nya…Hamparkanlah cinta kepada Yang Selayaknya..Jadi,jika mengharap cinta sejati, dambalah kasih Ilahi, itulah cinta hakiki..tepuk dada, tanya iman, tanya akal fikiran, tanya hati, tanya diri sendiri…Sejauh manakah taraf cinta kita ini? ”
gravatar

Keputusan Festival Nasyid Peringkat Kebangsaan Kali Ke-22

Keputusan Festival Nasyid Peringkat Kebangsaan Kali Ke-22 malam semalam di Dewan Saadah Wisma MUIS, Kota Kinabalu, Sabah.

Nasyid Tradisional
Johan - Zinnirah (Selangor)
Naib Johan - Muhammad (Sabah)
Ketiga - CG Farhana (Perak)

Nasyid Moden
Johan - Zara (Sabah)
Naib Johan - Zulfa (Selangor)
Ketiga - CG Fannan (Perak)

Persembahan Terbaik - Zara (Sabah)

#Kali pertama Sabah jadi tuan rumah peringkat kebangsaan. Jauh sangat ke Sabah, tak dapat nak tengok live, kat TV pon takde live. Huhu. =(
Papepon tahniah kepada wakil Perak, CG Farhana & CG Fannan kerana kedua2nya mendapat tempat 3 terbaik ! Tahniah !

gravatar

Kota Yang Tak Pernah Tidur !


Orang selalu cakap, New York adalah kota yang tidak pernah tidur. Mungkin mereka tak pernah pergi Mekah kot?


Teringin sangat nak ke kota yang tak pernah tidur ni iaitu Mekah untuk buat Haji. Tapi kalau tak dapat pon, dapat buat umrah pon jadilah kan ? Kalau dapat buat umrah dah bersyukur sangat.

Kata ustaz, mengerjakan haji adalah wajib kepada yang mampu. Tapi sekarang, saye tengok, banyak orang yang mampu, tapi duit nya di habis kan dengan melancong ke negara lain. Sayang nya. selesaikan lah apa yang patut dulu kan. Tapi tak nak kata lebih. mungkin deme ada perancangan sendiri.

Cadangnye, lepas tamat belajar ni nak selesai kan dahulu hutang dengan MARA. Tapi berharap sangat dapat senarai dekan la. Hehe, akan di tukar jadi biasiswa ye dak? Tak perlu susah-susah nak bayar balek. Senang sikit nak kumpul duit nak pegi haji kalau pinjaman MARA dah ditukar jadi biasiswa. Hehe.

Sebab yang wajib di selesaikan dahulu adalah hutang. Kalau kita ade hutang, kita perlukan selesai kan hutang kita dulu. Ustaz kat sekolah dulu pernah cakap :-

"Kalau kite mati tak kerjakan haji, takde apa lagi. Tapi kalau kite mati, kita ada hutang, jasad ni antara bumi dengan langit."

Maka, InsyaAllah cube segera langsaikan hutang dulu nanti. Lepas tu, cari kerja dan kumpul duit untuk mengerjakan Haji atau Umrah. Tapi, layak ke saye ke sana? Pasti lah layak untuk seluruh umat Islam. Kite perlu yakin dan jangan bersangka buruk dengan Allah. Allah akan sentiasa menerima hamba Nya yang membuat kebaikan. Kan kan? 

gravatar

Never give up my friends.

Apabila dilanda masalah, carilah seseorang yang dapat menjadi perangsang bagi dirimu agar kamu jadi lebih kuat dan kental untuk menghadapi setiap cabaran dan ujian yang datang.

Apabila ditimpa masalah, jangan diminta kurangkan ujian, tetapi mintalah agar dikuatkan iman dan dikentalkan jiwa untuk terus kuat menghadapi ujian2 yang mendatang.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

Surah Al-Baqarah, ayat 286.

gravatar

Istanbul Aku Datang macam mengesahkan Malaysia ni 'bukan negara Islam'?



Kome perasan tak dalam filem Istanbul Aku Datang macam mengesahkan Malaysia ni 'bukan negara Islam'?

Ada satu scene time kat University tu mase Dian (Lisa Surihani) ngan Azad (Tomok) bersembang dan berpeluk, perasan tak dialog yang diucapkan Azad? Lebih kurang macamni laa bunyinya.

Azad: Janganlah peluk depan2 orang macam ni. Tak elok orang tengok.
Dian : Haa? U peluk I kat KL ok jer.
Azad : Tu lain. Kita kan kat negara orang. Negara Islam pulak tu. Hormatlah sikit.

Maaflah, ini ape yang aku perasan laa. Kot lah kome tak perasan. Tapi Malaysia pon negara Islam jugak kan ? Kat negara sendiri taknak hormat pulak, boleh je peluk2 bagai. Tapi, kat negara orang reti pulak nak hormat.

gravatar

Selamat Menyambut Awal Muharram 1434H


Assalamualaikum.

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru ( Awal Muharram 1434 ) kepada semua umat Islam di dunia.


Sabda Nabi saw : “Orang yang melakukan hijrah yang sebenar ialah yang meninggalkan perkara yang dilarang oleh Allah”. (Riwayat Imam al-Bukhari)

Tiada yang lebih mulia dan indah dari penghijrahan jiwa dan hati yang tulus, merubah diri ke arah kebaikkan dan memaafkan serta melupakan segala perkara yang lalu dan terus istiqamah dalam amal ibadah dan berdakwah, dengan pengharapan tiada lain hanya inginkan keredhaanNya.

Hapuskan dendam, bersihkan hati dan luruskan niat.

Salam Maal Hijrah 1434H :')
Semakin dekat kita dengan kematian.

Semoga tahun baru lebih baik dari tahun-tahun sebelum ni. InsyaAllah.

gravatar

6 Jenis Wanita Tak Layak Jadi Isteri



1. Al-Anaanah
Terlalu banyak keluh-kesah kerana merasakan segala pemberian suami dalam kehidupan bersama sentiasa tidak mencukupi. Malah, perbuatan ini juga seolah-olah menunjukkan perasaan tidak redha dengan usaha dan pemberian yang diberikan. Terlalu inginkan suami memenuhi kehendak dan nafsu sendiri tanpa melihat dan menjaga perasaan suami. Perbuatan ini mampu mewujudkan perasaan tidak hormatkan suami apatah lagi berterima kasih.
 
2. Al-Manaanah
Wanita yang suka mengungkit dalam satu-satu perkara. Sekiranya tidak menyukai dengan pengorbanan atau kerja yang dilakukan oleh suami, setiap perkara itu akan diungkit kerana berasa tidak senang. Mudah untuk mengeluarkan kata-kata seperti suami tidak sayangkan dirinya, tidak bertanggungjawab, tidak mengenang budi dan pelbagai lagi.
 
3. Al-Hunaanah
Wanita yang mempunyai perasaan menginginkan atau berkenan kepada lelaki lain. Juga suka membandingkan suami dengan lelaki lain dalam kehidupan mereka.
 
4. Al-Hudaaqoh
Wanita yang suka memaksa suami sekiranya inginkan sesuatu atau dalam menyuruh melakukan sesuatu kerja. Sentiasa menekan suami tidak kira masa kerana mahukan nafsunya dipenuhi dan suami diperlakukan seperti orang suruhan. Jika tidak ditunaikan, akan memberikan ugutan seperti ingin lari dari rumah, mahu bunuh diri atau mencemarkan maruah suami sendiri.
 
5. Al-Hulaaqoh
Wanita yang sibuk menghabiskan masanya dengan perkara yang tidak berfaedah seperti suka bersolek, tidur, dan sebagainya hingga mengabaikan urusan rumah tangga. Malah, langsung tidak melakukan perkara-perkara yang sunat seperti zikir atau pun menjaga anak-anak.
 
6. As-Salaaqoh
Wanita yang gemar berbicara dan bergosip mengenai suami. Sentiasa memburukkan perihal diri suami di mata orang lain.
“Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji. Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik.” – An-Nur; 26.

gravatar

Bangun Tahajjud !


gravatar

Amalkan 3 Serangkai Ilmu


Kita belajar Ilmu Fiqh untuk mengesahkan amal zahir. Belajar Ilmu Tauhid (Aqidah) supaya hati (roh) kenal Allah dan tidak sesat jalan hidup.
Kita belajar dan menghayati ilmu tasawwuf agar dapat mengubati penyakit mazmumah seperti ego, bongkak, takabbur atau riak. Penyakit penyakit ini adalah syirik kecil yang tersembunyi pada diri kita yang boleh membatalkan amal Fiqh dan amal Tauhid.

Ilmu tasawwuf mendidik hati manusia yang berakhlak "keras/kasar/biadab". Tasawwuf mengajar jadi "ihsan", sentiasa yakin bahawa "Allah tahu dan melihat apa yang kita buat". Buat hati jadi lembut, perangai juga lembut, tidaklah lagi melihat keburukan orang, mengata orang, memaki hamun orang,mengaibkan orang, dan suka buruk sangka terhadap orang. Tasawwuf mengajar kita supaya sentiasa bersedia memaafkan kesalahan orang lain. Belajar Fiqh dan Tauhid sahaja tidak cukup untuk mendidik hati. Ilmu Tasawwuf menjernihkan hati.

Kesimpulannya : Ilmu Aqidah adalah pokoknya, Fiqh adalah batangnya, Tasawwuf adalah buahnya.

Semoga posting ini ada manfaatnya. Wallahu'alam. =)

gravatar

Tiada idea !

Assalamualaikum,

Lama rasanya tak melawat ke blog ni. Boleh jadi sudah bersawang agaknya blog ni. Hehe. Sebenarnya saye takde mase yang cukup dan sesuai untuk menjenguk dan mengepost sesuatu di blog ini dan tiada idea apa yang ingin dikongsikan bersama di blog ini. Lagipun saya ni bukanlah seorang yang rajin membuat karangan mahupun esei.

Tapi, kalau dalam exam yang ada melibatkan esei ni, entahlah, tiba-tiba je macam mencurah-curah idea keluar untuk ditulis atas kertas jawapan. Ade je perkara yang ingin ditulis di dalam esei. Lebih-lebih lagi kalau esei yang melibatkan suatu perkara fiksyen laa. Haha. Kalau kat blog ni pulak, hurmm, seperti kekurangan idea. Kebanyakkan post-post saye sebelum ini pon adalah suatu perkongsian dari emel saye yang dihantar oleh rakan-rakan.

Pernah juga terfikir untuk menulis blog yang berupa diari, ataupun kisah dan pengalaman yang dihadapi sepanjang hari. Ini kerana saya merasakan bahawa pengalaman-pengalaman yang berguna dan memberikan manfaat yang dihadapi seharian serta mampu meningkatkan motivasi diri perlu dikongsi bersama penjenguk blog ini agar kita sama-sama dapat berubah menjadi yang lebih baik.

Seandainya dalam kalangan pembaca post ini yang ingin mengemukakan sebarang idea, bolehlah memberikan komen di bawah post ini yer. Semoga segala apa yang kalian cadangkan, rekemenkan akan memberikan manfaat kepada para penjenguk yang lain.

Rasanya setakat ini sahajalah apa yang saya post untuk kali ini. Memang sesuai sangat dengan tajuk post " Tiada idea ! ". Hehe. Insyaallah, sekiranya berkelapangan dan mempunyai idea, akan saye kongsikan di blog ini. Sekian, wassalam.

gravatar

Jom Download : SeeFood (2012)




Seefood, sebuah filem animasi berbahasa Inggeris pertama di Malaysia hasil terbitan Studio Animasi tersohor di Malaysia iaitu Silver Ant Sdn Bhd dan edaran oleh Grand Brilliance Sdn Bhd. Filem ini berlatar belakangkan eko-sistem laut sama seperti filem Nemo yang pernah ditayangkan beberapa tahun dahulu. Jom layan filem animasi ini, sangat menarik. Terbaik!!

Format .MKV (270Mb)
part 1 | http://www.mediafire.com/?y8nuu8s5aobo980
part 2 | http://www.mediafire.com/?7ds4lsdljrrux0f

Format .MKV (400Mb) *Tunggu 5 saat,klik "Skip ad".
part 1| http://adf.ly/7nEnO
part 2| http://adf.ly/7nEq6

Format .MKV (350Mb)
part 1 | http://leechmf.com/?nGymLGA6LwHkLJZ4AmH5
part 2 | http://leechmf.com/?rKuvq2IzrGWmnGykL3um

Format .MKV (515Mb) *Tunggu 5 saat,klik "Skip ad".

part 1 | http://adf.ly/7nArf
part 2 | http://adf.ly/7nAuw
part 3 | http://adf.ly/7nAuT

Format .RMVB (290Mb) *Tunggu 5 saat, klik "Skip ad".
part 1 | http://adf.ly/7nBHl
part 2 | http://adf.ly/7nBTe

#Sila join file .001 menggunakan HjSplit (http://hjsplit.org/) dan extract file menggunakan WinRAR/WinZip bagi file .rar .

SINOPSIS: Filem Seefood berlatar-belakangkan eko-sistem sekitar kita dimana karakter utamanya, Pup dan Julius akan membawa penonton menyertai mereka ke alam pengambaraan penuh misteri yang tidak berpenghujung, ditemani watak lain yang penuh warna.

Apabila berdozen telur dari terumbu Pup dicuri oleh pemburu haram, Pup nekad untuk menyelamatkan abang-abang dan kakak-kakaknya, tanpa mengambil kira akan bahaya misi tersebut.

Tekadnya untuk membetulkan keadaan membawa Pup ke dunia daratan, atau dunia Man, dengan kawasan yang indah tetapi penuh dengan bahaya – destinasi yang tak pernah terlintas di benak seekor jerung.

Khuatir akan keselamatan Pup, Julius, seekor jerung berinsang putih muncul dengan misinya yang tersendiri untuk menyelamatkan kawan karibnya.

Dengan sut istimewa mereka, keupayaan jerung untuk mengembara di daratan dalam animasi aksi penuh ketawa ini pasti akan mempesonakan anda!

gravatar

Forum Ustaz Kazim Elias di IPD Perak Tengah, Seri Iskandar 10 April 2012

Forum Perdana Ehwal Islam Sempena Peringatan Hari Polis Ke-205 Kontinjen Perak.
Tarikh : 10 April 2012
Masa : 9.00 malam
Tempat : Perkarangan IPD Perak Tengah, Seri Iskandar, Perak
Tajuk : "Polis dan Masyarakat : Berpisah Tiada"
Panel 1 : Supt. Haji Ghazali bin Daud (Urusetia BAKA, Bukit Aman)
Panel 2 : Al Fadhil Ustaz Mohd. Kazim bin Elias Al Hafiz (Pengetua Pusat Pendidikan Al-Barakah/ Pendakwah/Penceramah PerakFM)
Moderator : Al Fadhil Ustaz Mohammad Haniff bin Baderun (Pegawai Tadbir Masjid Sultan Idris Shah II)

Part 1 :
 
Part 2 : 

gravatar

Kan ke cantik ??

Hahaha, semalam ada makcik dok sembang dengan saya sewaktu Forum Perdana Hal Ehwal Islam di IPD Perak Tengah sambil merungut-rungut pasal hari ini ramai anak-anak gadis yang pakai seksi hingga boleh nampak seluar dalam dan warnanya sekali. hehehe (hanya mampu tersengih je.), dan makcik tu pon bagitau kalau muka tu lawa ok la jugak tapi, muka kalau budak kecik tengok mengigau malam? Kan Islam dah kata tutup la aurat, sekiranya kita tutup yang tak lawa pun akan nampak lawa. Apa komen kome?

gravatar

Mendidik Anjing Lebih Baik !

Daripada Abu Dzar r.a berkata, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila zaman (Kiamat) semakin hampir, mendidik anjing lebih baik daripada mendidik anak, tidak ada rasa hormat kepada yang lebih tua, dan tidak ada rasa kasih sayang kepada yang lebih kecil, anak-anak zina semakin ramai, sehingga laki-laki menyantap perempuan di jalanan, mereka tidak ubahnya seperti kambing yang berhati serigala.- Riwayat Thabrani dan Hakim

gravatar

YA ALLAH JAUHKANLAH AKU DARI SIFAT KESYAITANAN INI…

Sedar tak sedar…kadangkala diri kita bergelumang dengan sifat yang Allah murkai dan laknati sehingga sifat inilah yang menyebabkan Iblis dilaknati dan dihinakan Allah.
Sifat membesarkan diri…..menyombongkan diri……bongkak….. itulah sifat buruk,..yang sesiapa sahaja yang mendewakan sifat ini di dalam dirinya…… maka mereka akan dihina dan dimurkai Allah.

Seorang wali Allah yang terkenal Sufyan At-Tsauri ada menyatakan:

عَنْ سُفْيَانِ الثَّوْرِى كُلُّ مَعْصِيَةٍ عَنِ شَهْوَةٍ فَإنَّهُ يُرْجىَ غُفْرَانُهَا وَ كُلُّ مَعْصِيَةٍ عَنِ الْكِبْرِ فَإنَّهُ لايُرْجىَ غُفْرَانُهَا لأنَّ مَعْصِيَةَ إبْلِيسَ كَانَ آصْلُهَا مِنَ الْكِبْرِ وَزَلَّةُ آدَمَ كَانَ آصْلُهَا مِنَ الشَّهْوَةِ .

Ertinya:
Setiap maksiat yang disebabkan oleh syahwat…maka masih boleh diharapkan keampunan dari Allah…tetapi setiap maksiat yang disebabkan oleh sifat membesarkan diri(sombong) tidak dapat diharapkan keampunan dari Allah…..kerana maksiat yang dilakukan oleh Iblis itu adalah disebabkan oleh sifat membesarkan diri (sombong)sedangkan tergodanya Adam adalah kerana syahwat.

Ada ulamak tasawuf yang menyatakan apabila kita merasa kagum dengan diri kita …maka kita sudah menjadikan diri kita ini bergelumang dengan sifat riak……
Setiap kali kita melihat cermin memandang wajah kita… dan kita akan katakan yang kita ini hensem…kacak….macho…..maka kita sudah menjadi riak…..

Setiap kali kita menggayakan pakaian kita ..dan kita rasa pakaian kita cantik…elegan…mahal….hebat dari orang lain….maka kita sudah menjadi riak….
Setiap kali kita membandingkan kebaikan dan kebajikan kita..dengan orang lain….dan kita rasakan kita lebih….pemurah dan banyak buat pahala…..maka kita sudah menjadi riak…….

Setiap kali kita…..merasakan kita lebih mulia dari orang lain dan orang lain itu rendah standardnya daripada kita…takde class……maka kita sudah menjadi riak……
Setiap kali kita menolak …..hukum Allah dan merasakan ada hukum yang lebih baik daripada hukum Allah maka kitalah manusia yang riak dan yang membesarkan diri dengan Allah.

Jauhilah sifat riak ….ini….kerana jika anda mendewakannya dan menjadikannya sebagai gaya hidup anda….maka anda.. akan menjadi saudara syaitan dan bakal berjiran dengannya di dalam neraka...setelah mendapat gelaran “ yang dilaknat Allah”….dengan pangkat kepujian di dalam bab “dimurkai Allah”…………

waliyazubillah….!!!

gravatar

Istiadat Pertabalan Agong Ke-14

YANG di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah berkenan memberi tabik hormat sebaik berangkat ke Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong Ke-14 di Balairong Seri, Istana Negara, Jalan Duta, hari ini. Turut berangkat Raja Permaisuri Agong Tuanku Hajah Haminah. Turut hadir, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor serta Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Sri Norainee Abdul Rahman.

Sultan Kedah Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah ditabal secara rasmi sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 di Istana Negara, Jalan Duta. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membacakan pengisytiharan Tuanku Abdul Halim sebagai Yang di-Pertuan Agong pada istiadat pertabalan di Balairong Seri, Istana Negara.

gravatar

PETUA AGAR KERJA KITA JADI PEKERJA YANG TERBAIK DAN SUPAYA KITA TIDAK MENGALAMI STRESS KETIKA BEKERJA

Menurut seorang ulamak tasauf....antara cara untuk menjadi cemerlang di dalam kerja kita maka ada lima konsep yang mesti kita lestarikan:

،{ أولها: اختيار الشدة على النعمة ، وثانيها: اختيار الجهد على الراحة ، وثالثها: اختيار الذل على العز ، و رابعها: اختيار السكوت على الفضول ، وخامسها: اختيار الموت على الحياة}.

1- Pertamanya....memilih untuk membiasakan diri dengan budaya susah dari bersenang lenang di dalam suatu kerja.

Orang yang biasa buat kerja-kerja yang susah akan merasa senang dengan kerja yang biasa.Begitu juga orang yang biasa hidup susah akan menghargai kesenangan yg diperolehinya..setelah berjaya

2- Memilih untuk berusaha/bekerja dengan rajin daripada berehat-rehat.

Buat kerja kita sungguh-sungguh...jangan asyik cari peluang mengulat aje ye...nampak sibuk depan boss...belakang boss asyik bergayut aje macam beruk....he he he

3- Memilih merendah diri daripada menyombong diri.....

Jika kita merendah diri dan tidak sombong..... barulah teman sekerja sayang dan kasih pada kita....ingat kita bekerja sebagai satu team work..kalau tak ada sahabat kita yang buat kerjanya...jabatan kita tak akan berjaya..hatta tukang photostat di pejabat pun kalau tak ada dia kan susah...maka hargailah kerja mereka..walaupun dgn ucapan terima kasih.

4- Memilih untuk diam daripada melakukan dosa mulut.....

Banyak pergaduhan berlaku di pejabat sesama teman sekerja adalah disebabkan oleh kata-kata umpatan...kejian...isu-isu terkini....fitnah dan sebagainya....jika kita terlibat dgn kumpulan ini ..percayalah kita akan banyak membuang masa...kerana berbual kosong sehingga menjejaskan prestasi kerja kita...apatah lagi tuan badan yang diumpat pasti tak dapat membuat kerjanya dgn baik.

5- Memilih ingat mati dari hidup lama......

Mengingati mati adalah motivasi orang beriman yang ternbaik sekali...bila kita ingat mati..kita tak akan melakukan perkara yang haram di dalam kerja kita...kita tak berani menipu...ponteng...pecah amanah...rasuah...kerana secara konsepnya begini...jika kamu tidak jujur dengan kerja kamu ingat...kamu akan mati dan akan dipertanggungjawabkan di akhirat iaitu kehidupan selepas mati.

Inilah lima perkara,....yang insyaalah kalau dihayati dan diamalkan ....percayalah kita akan menjadi pekerja yang cemerlang.....kalau tak percaya cubalah....

gravatar

Ada hantu ? Panggil Datin Maimoon !


Jika ada hantuuuuu...yang menganggu you...sapa you nak panggilllllll...????? Datinnn Maimoooonnnnn.....jika ada hantuuuuu....yang nak cekik youuuuu......sapa you nak panggilll........?datinnnnnn....Maimooooonnnn......ha ha ha ha.....

Memang hebat watak datin Maimon yg dibawa oleh Afdlin Syauki di dalam rancangan realiti maharaja lawak....sehingga membekas di hati sesiapa sahaja yg melihatnya.....dan ada pula pihak yang panas punggung..dan tidak suka......

Datin Maimoon seorang kenamaan yang kaya raya.....mempunyai taste yg tinggi...suka bershopping...ingin glamour...minat nak berduet dengan artis macam anuar zain...aktif dengan kegiatan surau dan keagamaan untuk glamour dan pengaruh......suka juga majlis soaila perti poco-poco...dan sebagainya....suatu pakej lengkap dari lakonan Afdlin Syauki...sebagai peringatan pada mak-mak datin.......tahniah Afdlin.......saya paling suka dialognya yang berbunyi.....

"Panggil saya datin Maimoon...atau I sue you.....(saya saman awak)....ha ha ha ha

gravatar

KESAKITAN INI SUDAH TIDAK TERASA LAGI

WAJAH SAYU…KESEDIHAN DAN KETAKUTAN
SUDAH TIADA LAGI…
TANGISAN ESAKAN DAN RINTIHAN…..
SEAKAN SUDAH KEHABISAN….TIADA BERBAKI

PERASAAN MARAH DAN TERKILAN
MELIHAT KETIDAK ADILAN DAN KEZALIMAN
BERSILIH GANTI MENGHUNI SANUBARI
DARAH MERAH YANG MENGALIR MENJADI SAKSI

BILA TERDENGAR LAUNGAN TAKBIR….
MENYERU NAMA ILAHI…TANDA BANGKITLAH UMAH
TAMATKANLAH TRAGEDI DAN MIMPI NGERI INI
AYUH BANGUNLAH…TEGAKKAN PANJI KEBENARAN

TIADA GUNA HARTA..PANGKAT DAN WANG BERJUTA
JIKA MARUAH DAN HARGA DIRI DICABULI PENDUSTA
BIAR HIDUP DERITA MENEGAKKAN HAK MANUSIA
DARI HIDUP DERITA…DIBAWAH TEKANAN SANG DURJANA

BEBASLAH DIRIKU..BEBASLAH..UMMAHKU…BEBASLAH
BEBASLAH NEGERIKU…BEBASLAH TANAHAIRKU…..
BEBASLAH JIWAKU…JANGAN TERBELENGGU
KERANA MARUAH KAMI MULIA JANGAN DIHINA.

BIAR TUBUH KAMI DIROBEK PELURU TAK BERMATA
BIAR TUBUH KAMI LUKA PARAH DI PUKUL BELANTAN
BIAR TUBUH KAMI KAKU TIDAK BERNYAWA……..
BIAR TUBUH KAMI YANG TAK BERDAYA MENYUARAKAN KEBENARAN

KAMI YAKIN PASTI DISUATU HARI…..
DOA KAMI AKAN DIMAKBULKAN
DOA KAMI YANG BERKUMANDANG DI MASJID DAN DI JALANAN
DOA ORANG DIZALIMI DIMAKBULKAN TUHAN.

WAHAI SAUDARA SEAGAMA SELURUH DUNIA
TAK MENGAPA JIKA HANYA MEMERHATI TANPA BERBUAT APA
TAPI INGATLAH SATU PERKARA……
JIKA TUHAN KITA BERTANYA…..APA YANG KAMU LAKUKAN
PABILA MELIHAT SAUDARAMU TERANIAYA….???????

ALLAHUAKBAR…HASBUNALLAH WA NIKMAL WAKIL…WA LA HAULA WALA
QUWWATA ILLAHI BILLAHIL ALIYILA’ZIM

gravatar

Kisah Liberal Gurlz & Ustaz


Liberal Gurlz :

“Salam ustaz…..sorry for disturbing you…I just want to ask something from you…!!”

Ustaz :

“Ok silakan……what you want to know…”

Liberal Gurlz :

“Ustaz it is true……perempuan tak menutup aurat ni jahat….?

Ustaz :

“Hmmm kalau mengikut hukum tak menutup aurat tu….memang jahat la kerana tak patuh perintah Allah.!!

Liberal Gurlz :

“No no no ustaz you ‘re really wrong……pakaian tak melambangkan perangai dan tingkahlaku….kalau ustaz nak tahu….ramai perempuan yang pakai tudung labuh nampak aje sopan…tetapi sebenarnya mereka nilah yang berperangai jahat…mereka hanya berselindung di sebalik tudung mereka…. Tu hipokrit namanya ustaz…..”

Ustaz :

“Sekurang –kurang nya mereka menutup aurat….dosa tidak menutup aurat adalah termasuk di dalam dosa besar kerana perbuatan mendedahkan aurat itu akan membuka pintu kepada zina”

Liberal gurlz :

“Ha ha ha ha ……I don’t think like that ustaz………..sebenarnya..masalah zina…rogol..sumbang mahram…..dan sebagainya yang melibatkan kerosakan akhlak kaum wanita adalah berpunca dari lelaki yang jahat dan bernafsu buas…..bukan sebab kami berpakaian tidak bertudung dan berpurdah.!!!”
“Ustaz pun tahu kan….orang lelaki ni…alim macam mana pun tapi bila tengok orang pompuan…..tercabut serban mereka……ha ha ha ha…”

Ustaz :
“Hai….macam perli saya aje ni….?”

Liberal Gurlz :

“Ha ha ha ha….ustaz tak termasuk la…..saya percaya ustaz….. kalau tak saya takkan tanya soalan ni…….ha ha ha ha……!!”

Ustaz :

“Islam mengatakan….Fitnah yang membuka pintu zina itu adalah banyaknya berpunca dari wanita yang tidak menutup aurat dan menjaga kehormatan mereka”

Liberal Gurlz :

“Habis tu ustaz…salah orang perempuan lah ye kalau…..orang perempuan diperdaya..dirogol…diragut kesuciannya oleh seorang lelaki playboy….?”

Ustaz :

“Bukan itu maksud saya…….apa yang saya nak katakana ialah…orang perempuan sekiranya tidak mendedahkan diri dengan penyebab yang menyebabkan lelaki cenderung untuk melakukan perbuatan yang jahat…maka selamatlah dirinya..dari sebarang ancaman dan gangguan seksual.”….

“Perbuatan membuka aurat itu bukankah menarik ghairah lelaki untuk melakukan sesuatu yang tak senonoh kepada seorang perempuan?”Hilangnya sifat malu seorang perempuan menyebabkan dirinya bercampur gaul dengan lelaki yang bukan mahram….menyebab terjadinya perbuatan berjumpa…berdating…berdua-duaan …..sehingga pihak yang ketiganya adalah syaitan…lalu syaitan pun membisikkan bisikan syahwat menyebabkan berlakunya perbuatan zina antara dua pasangan sejoli…!!”

Liberal Gurlz :

“Alah ustaz …itu sebab orang lelaki lah yang mulakan dulu……orang perempuan ni insan yang lemah terpaksa mengikut kehendak lelaki”

Ustaz :

“Hmmmm…itulah yang tak betul tu…..seorang wanita yang baik….mestilah tegas menjaga maruah dan kehormatan dirinya…..Allah menjadikan wanita ini dari tulang rusuk Nabi Allah Adam a.s untuk hidup mulia sebagai seorang isteri yang mempunyai tugas yang mulia iaitu sebagai peneman suami dan sebagai insan yang berkongsi suka duka bersama suami..setia berkhidmat untuk suami dengan perasaan kasih sayang yang dibina atas dasar cinta…melalui perkahwinan yang sah”
“Bukanlah kasih sayang namanya jika seorang wanita membiarkan dirinya menjadi tempat memuaskan nafsu..lelaki yang jahat….bukan cinta namanya…apabila seorang wanita membiarkan maruahnya dimusnahkan……bukanlah bahagia namanya apabila seorang wanita bersama dengn lelaki tanpa ikatan yang sah.”

Liberal Gurlz :

“Ok…ok….ustaz menang……Cuma saya nak ulangi balik ustaz pendapat saya tadi……perempuan yang bertudung pun bukannya baik sangat….ada diantara mereka ni ustaz yang lebih teruk akhlaknya daripada kami yang tidak bertudung ni….?”

Ustaz :

“Ha ha ha….janganlah disalahkan tudung jika akhlak seseorang itu buruk…..!!!....menutup aurat itu perintah Allah…sama ada manusia itu baik atau jahat…kan itu perintah Allah…kita tak boleh pertikaikan……!!”
“Jika akhlak seseorang itu jahat…..maka dia akan dikira dosanya mengikut akhlaknya yang jahat….tetapi jika dia tidak memakai tudung menutup aurat…..maka dosanya akan bertambah lagi…janganlah kita melakukan satu dosa…kemudian kita tambah lagi dosa…akibatnya derita kita di akhirat..lama kita diazab di dalam neraka…..!!”

Liberal Gurlz :

“Baiklah ustaz…mungkin tak faham maksud saya…….beginilah saya buat contoh supaya ustaz mudah faham……ada seorang wanita yang tidak menutup aurat…tetapi dia baik..rajin..pemurah ..penyayang…hormat ibubapa…..suka menolong orang…dan ada pula seorang perempuan yang bertudung…tapi jahat…suka mencaci mengata orang…..sombong…pentingkan diri sendiri…kedekut…suka cari gaduh….yang mana lebih baik ustaz……?”

Ustaz :

“Saya faham maksud awak…..oklah….tentang perempuan tidak bertudung walaupun dia..baik…buat amalan baik….pemurah…menolong orang…sememangnya dia akan mendapat pahala dengan amalan baik yang dilakukan….tetapi ingat…Nabi saw pernah menerangkan di dalam satu riwayat….bahawa diakhirat nanti apabila kita dihadapkan di hadapan Allah swt…kita akan ditanya..tentang dosa dan pahala….jika ada dosa yang kita lakukan…maka pahala kita akan dipotong….jika kita banyak melakukan amalan baik sekalipun…tetapi jika tidak menutup aurat….pahala kita akan dipotong mengikut lama mana kita mendedahkan aurat ketika di dunia ini semasa kita hidup….sehingga tiada lagi pahala yang nak dipotong..kita tanggung pula dosa orang yang rosak matanya..akhlaknya…disebabkan oleh kita yang membuka aurat….sehingga kita menjadi manusia yang paling muflis di akhirat lalu dicampakkan kita ke dalam neraka.”

“Adapun perempuan yang bertudung…dia terlepas dari dosa mendedahkan aurat…. Dan jika dia melakukan dosa yang lain…yakni seperti mencaci..mengata…sombong..dan sebagainya…maka itu dosa lain yang dia kena memohon dari Allah keampunan …agar tidak di azab diakhirat….sekiranya tidak dia akan diazab mengikut dosa yang dilakukan…..cumanya tempoh diazab itu tidaklah selama tempoh azab dosa orang yang mendedahkan aurat..kerana tempoh tinggal di neraka disebabkan oleh dosa buka aurat ni… lama sangat.”

Liberal Gurlz :

“Oh ye ke ustaz…..maaflah ustaz… saya tak pandai agama……saya cuma dengar orang bercerita…dan ada kawan-kawan saya yang menggelarkan diri mereka “ the liberal gurlz”……yang menyatakan…kalau tak boleh buang sifat-sifat……jahat dalam diri…tak guna pakai tudung labuh……munafik namanya tu……tunggulah sehingga kita benar-benar dah bersedia dan menjadi benar-benar baik….barulah kita pakai tudung tutup aurat…..”

Ustaz :

“Ha ha ha ha ha bila la agaknya tu ….baru awak jadi benar-benar baik…..bila dah masuk kubur….?”
“Satu perkara yang mesti kita ingat…dan perbetulkan persepsi kita…..berubah jadi baik dan bertaubat adalah perkara yang tak boleh ditangguh-tangguh…….berubah dan bertaubat mesti dilakukan serta merta …kerana jika kita tangguh dan tunggu dulu…..maka dikhuatiri kita tidak sempat..bertaubat dan berubah…kerana ajal maut itu tidak kita tahu bila tibanya….apakah kita boleh menjamin umur kita panjang?apakah kita boleh hidup sehingga ke detik masa kita bertaubat dan berubah……”please don’t make your life as a gambling game”jangan perjudikan hidup awak dengan hanya bersandarkan harapan yang tak pasti…..” Jika kita menyatakan kita kena tunggu sehingga dah benar-benar baik dan bersedia baru kita pakai tudung menutup aurat……maka adakah umur kita sepanjang itu untuk sampai ke detik itu????? Jika kita dimatikan Allah bagaimana?”

“Samalah macam awak tidak mahu kahwin hanya kerana awak nak tunggu calon suami yang benar-benar perfect..hensem….macho…hmmm sampai ke tua la tak kahwin jawabnya”

Liberal Gurlz :

“Hu huh u ustaz…gerun saya dengar penerangan ustaz ni…..barulah saya faham……..saya ingat apa yang dikatakn oleh kawan-kawan saya tu betul…rupa-rupanya sesat larat kita dibuatnya……!! Terima kasih ustaz…barulah saya faham….dan insyaallah saya akan berubah ….cumanya mungkin ambil masa juga ustaz….maklumlah bukan senang kita nak mulakan perubahan dan benda baru ni…..kawan-kawan saya “The liberal gurlz” pasti terkejut dan mentertawakan saya bila saya berubah memakai tudung…..aduihhhh susahnya ustaz…kalau diorang kutuk saya…mau menangis saya nanti…..”

Ustaz :

“Biarlah kita menangis di dunia ini kerana mentaati perintah Allah dari kita menangis di akhirat kerana di azab akibat mengingkari perintah Allah”

Liberal Gurlz :

“Isk…Isk…..Isk…ye lah ustaz…terima kasih….terima kasih…….saya rasa insaf sangat…..terima kasih ustaz…..semoga Allah mengampunkan dosa saya…..”

Ustaz :

“Insyaallah semoga Allah berikan awak kekuatan dan berubah dari yang baik kepada yang lebih baik……..saya akan doakan…..!!”


gravatar

APAKAH BENAR KITA CINTAKAN NABI SAW....JIKA BENAR..ADAKAH KITA..PERNAH BUAT SUNNAH...WALAU HANYA SEKECIL INI?

Hadis Nabi

Dari Abu Hurairah r.a, Rasulullah s.a.w bersabda:”Jika kamu memakai sandal (kasut), pakailah yang kanan terlebih dahulu. Tetapi jika membukanya, yang kiri dahulu dibuka. Maka yang kanan adalah yang mula-mula dipakai dan yang terakhir dibuka.”

(al-Bukhari)

Kadangkala kita susah untuk mengamalkan sunnah Nabi saw yang sekecil ini...apatah lagi nak mendaulatkan islam dan syariatnya...iaitu sunnah Nabi saw yang paling besar....!!!!

gravatar

BERITA GEMPAR !!!! TAMPARAN HEBAT UNTUK PADERI, PENDITA DAN PENGANUT KRISTIAN - Penemuan Kitab Injil Berusia 1500 Tahun Di Turki.

Di Ankara Turki Kitab Injil 1,500 tahun ditemui, ia menggemparkan Vaticankerana isi didalam nya membenarkan apa yang Alquran telah bawa, lebih 1500 tahun dahulu. Termasuk ramalan didalam kitab injil tersebut akan kedatanganNabi saw Vatican mengarahkan jangan disebarkan ssbelum vatican melihat nya dahulu.

Petikan dari Turkish News: www.turkishnews.com
Vatican telah membuat permintaan rasmi untuk mendapatkan akses kepada Injilyang berusia 1500 tahun bernilai $ 28 juta yang kini dipegang oleh kerajaan Turkidi Ankara, Turki.

Terdapat spekulasi bahawa Injil ini boleh menjadi satu salinan Injil Barnabas – ketara sekali umat Islam pelayanan Nabi Isa percaya adalah sebahagian daripadaInjil asal.
Injil Barnabas merupakan sebuah kitab Injil versi Barnabas. Dalam Islam, Nabi Isa dilayan sebagai manusia, bukan Tuhan.

Ia menolak idea Holy Trinity dan penyaliban serta mendedahkan ramalan Nabi Isa mengenai kedatangan Nabi Muhammad.

Akhbar Berita harian melaporkan kitab Injil berusia 1,500 tahun yang mengandungi ramalan Nabi Isa mengenai kedatangan Nabi Muhammad menarik perhatian Vatican apabila pemimpin agama Roman Katolik, Pope Benedict XVI, dilaporkan meminta untuk melihat kitab itu, yang disembunyikan di Turki sejak 12 tahun lalu.

Vatican telah membuat permintaan rasmi untuk mendapatkan akses kepada Injilyang berusia 1500 tahun bernilai $ 28 juta yang kini dipegang oleh kerajaan Turki di Ankara, Turki.

Terdapat spekulasi bahawa Injil ini boleh menjadi satu salinan Injil Barnabas – ketara sekali umat Islam pelayanan Nabi Isa percaya adalah sebahagian daripada Injil asal. Injil Barnabas merupakan sebuah kitab Injil versi Barnabas.
Dalam Islam, Nabi Isa dilayan sebagai manusia, bukan Tuhan. Ia menolak idea Holy Trinity dan penyaliban serta mendedahkan ramalan Nabi Isa mengenai kedatangan Nabi Muhammad.

Dalam satu lagi catatan, Nabi Isa menafikan beliau adalah penyelamat sebaliknya orang itu datang dari golongan Ismaili merujuk kepada bangsa Arab keturunanNabi Ismail.
Menurut laporan, umat Islam mendakwa naskhah itu, yang dikatakan ramai ialahInjil Saint Barnabas, adalah tambahan kepada Injil asli Mark, Matthew, Lukedan John.
Saint Barnabas secara tradisi dikenali sebagai pengasas Gereja Cypriot dan seorang mubaligh era awal perkembangan agama Kristian.


Injil Barnabas Berusia lebih 1500 tahun, Ia dikawal ketat oleh pihak berkuasa sebelum diserahkan kepada Muzium Etnografi Ankara dan akan dipamerkan tidak lama lagi.

Gunay berkata, kitab Injil berkenaan ditulis tangan di atas kulit haiwan dengan emas menggunakan bahasa Aramaik (dipercayai hampir serupa dengan bahasa Hebrew).
Dalam satu versi kitab Injil itu, Nabi Isa dikatakan bercakap dengan paderi: Bagaimana hendak memanggil penyelamat itu? Dia Mohammed adalah nama diberkati.

Beliau berkata, Vatican secara rasmi meminta untuk melihat buku itu, yang ditemuiTurki ketika operasi anti penyeludupan pada 2000. Kumpulan samseng dilaporkan menyeludup pelbagai artifak purba.

Ia dikawal ketat oleh pihak berkuasa sebelum diserahkan kepada Muzium Etnografi Ankara dan akan dipamerkan tidak lama lagi. Salinan muka surat tunggal yang ditulis Nabi Isa dilaporkan bernilai AS$2.4 juta (RM7.2 juta).

Bagaimanapun, keraguan mengenai keaslian manuskrip bertulis tangan itu mula timbul. Paderi Protestan, Ihsan Ozbek, berkata buku versi itu dikatakan dari abad kelima atau keenam, manakala Saint Barbanas hidup pada abad pertama sebagai seorang daripada pesuruh Nabi Isa. – Agensi

Petikan dari Daily Mail:

Mereka pula berkata mendakwa bahawa bible yang meramalkan kedatanganMuhammad, tetapi ia tidak benar. Ini adalah kepercayaan lama yang berabad-abad, konspirasi teori oleh orang Islam

Petikan dari Macedonian Truth Forum: www.macedoniantruth.org

Terdapat biara di Turki utara Cyprus yang dipanggil sebagai biara St Barnabassebagai Rasul, yang diasaskan oleh sendiri dan didakwa mengandungi kuburnya.
Kira-kira 20 tahun yang lalu, biara ini telah dirompak oleh kumpulan yang tidak diketahui orang. Mereka digali `s lantai, dinding pada waktu malam.
Ia adalah tidak diketahui apa yang mereka ketemui dan jika mereka mencuri sesuatu yang dikebumikan di dalam ia dinding.

Seorang wartawan di Cyprus mendakwa bahawa mereka telah menemui satu salinan Injil yang sangat kontroversi St Barnabas dalam dan mencurinya
.
Kemudian manakala wartawan ini telah menyiasat isu itu, beliau telah ditembak mati.

Dari wikipedia:

Injil Barnabas tidak dianggap sebagai kanon oleh penganut Kristian. Oleh itu membaca Injil Barnabas dilarang sama sekali.

Kitab Injil Barnabas terdapat beberapa versi . Injil Barnabas dikatakan ditulis oleh Barnabas iaitu murid Jesus. Barnabas ialah pakcik Markus. Beliau telah merantau dari Palestin ke Damsyik dan dari Philip ke Sinai untuk mengembangkan agama Kristian.

Kuburnya ditemui di pulau Cyprus di Laut Mediterranean pada zamanMaharaja Zeno ( 478 m). Satu salinan Injil yang ditulis dengan tangannya sendiri ditemui di dada jenazah St Barnabas .

Injil ini popular dalam kalangan orang Islam kerana hampir sejalan dengan ajaran Islam. Tetapi Injil Barnabas hampir tidak diketahui oleh orang Kristian kerana ia amat bertentangan dengan Triniti.

Injil Barnabas dikatakan ada dua manuskrip iaitu dalam bahasa Sepanyol dan dalam bahasa Itali. Injil Barnabas dalam bahasa Itali disimpulkan sebagai ditulis pada akhir abad ke-16

sementara dalam bahasa Sepanyol ditulis abad ke-18. Namun pengkaji Kristian mendakwa Injil Barnabas versi Sepanyol lebih tulen.

“Vatican telah didakwa mengeluarkan permintaan rasmi untuk memeriksa Alkitab yang berusia 1,500 tahun yang telah diadakan di Turki selama 12 tahun yang lalu,
http://www.huffingtonpost.com/

Injil rahsia ini di mana Isa dipercayai untuk meramalkan kedatangan Nabi Muhammad ke Bumi telah mencetuskan minat yang serius dari Vatican. Pope Benedict XVI didakwa mahu melihat buku yang berusia 1,500 tahun, yang bersuara banyak Injil Barnabas, yang telah disembunyikan oleh kerajaan Turki untuk 12 tahun yang lalu.
http://www.dailymail.co.uk/

Maka benarlah firman Allah:

لَّقَدۡ كَفَرَ الَّذِينَ قَآلُوا۟ إِنَّ اللّهَ هُوَ الۡمَسِيحُ ابۡنُ مَرۡيَمَ قُلۡ فَمَن يَمۡلِكُ مِنَ اللّهِ شَيۡئًا إِنۡ أَرَادَ أَن يُهۡلِكَ الۡمَسِيحَ ابۡنَ مَرۡيَمَ وَأُمَّهُ وَمَن فِي الأَرۡضِ جَمِيعًا وَلِلّهِ مُلۡكُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرۡضِ وَمَا بَيۡنَهُمَا يَخۡلُقُ مَا يَشَاء وَاللّهُ عَلَي كُلِّ شَيۡءٍ قَدِيرٌ (17)

Demi sesungguhnya, kafirlah orang-orang yang berkata: "Bahawasanya Allah ialah Al-Masih Ibni Mariam". Katakanlah (wahai Muhammad): (Dakwaan itu tidak benar) kerana siapakah yang dapat menahan (seksa) dari Allah sedikit jua pun kalau Dia mahu membinasakan Al-Masih Ibni Mariam berserta ibunya dan orang-orang yang ada di muka bumi semuanya? Dan (ingatlah) bagi Allah jualah kuasa pemerintahan langit dan bumi dan segala yang ada di antara keduanya. Dia menciptakan apa jua yang dikehendakiNya dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

وَقَالَتِ الۡيَهُودُ وَالنَّصَارَي نَحۡنُ أَبۡنَاء اللّهِ وَأَحِبَّاؤُهُ قُلۡ فَلِمَ يُعَذِّبُكُم بِذُنُوبِكُم بَلۡ أَنتُم بَشَرٌ مِّمَّنۡ خَلَقَ يَغۡفِرُ لِمَن يَشَاء وَيُعَذِّبُ مَن يَشَاء وَلِلّهِ مُلۡكُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرۡضِ وَمَا بَيۡنَهُمَا وَإِلَيۡهِ الۡمَصِيرُ (18)

Orang-orang Yahudi dan Nasrani berkata: Kami adalah anak-anak Allah dan yang amat disayangiNya. Katakanlah (wahai Muhammad): (Kalau betul demikian), maka mengapakah Dia menyeksa kamu dengan sebab dosa-dosa kamu? (Sebenarnya bukanlah sebagaimana yang kamu dakwakan) bahkan kamu semuanya adalah manusia biasa di antara manusia-manusia lain yang diciptakanNya. Dia mengampunkan bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan serta hukum SyariatNya), demikian juga Dia menyeksa sesiapa yang dikehendakiNya dan (ingatlah) bagi Allah jualah kuasa pemerintahan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya dan kepada Allah jualah tempat kembali.

يَا أَهۡلَ الۡكِتَابِ قَدۡ جَاءكُمۡ رَسُولُنَا يُبَيِّنُ لَكُمۡ عَلَي فَتۡرَةٍ مِّنَ الرُّسُلِ أَن تَقُولُوا۟ مَا جَاءنَا مِن بَشِيرٍ وَلاَ نَذِيرٍ فَقَدۡ جَاءكُم بَشِيرٌ وَنَذِيرٌ وَاللّهُ عَلَي كُلِّ شَيۡءٍ قَدِيرٌ (19)

Wahai Ahli Kitab! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Rasul kami (Muhammad s.a.w) yang menerangkan kepada kamu (akan syariat Islam) ketika terputusnya (kedatangan) Rasul-rasul (yang diutus), supaya kamu tidak (berdalih) dengan berkata (pada hari kiamat): Tidak datang kepada kami seorang (Rasul) pun pembawa berita gembira dan juga pembawa amaran (yang mengingatkan kami). Kerana sesungguhnya telah datang kepada kamu seorang (Rasul) pembawa berita gembira dan juga pembawa amaran dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

gravatar

Kisah Si Kucing Kecil






Seekor anak kucing yang kecil mungil sedang berjalan-jalan di ladang pemiliknya. Ketika dia mendekati kandang kuda, dia mendengar binatang besar itu memanggilnya. “Kamu mesti masih baru di sini, cepat atau lambat kamu akan mengetahui bahawa pemilik ladang ini mencintai saya lebih dari binatang lainnya. Kerana saya mampu mengangkut banyak barang untuknya, saya kira binatang sekecil kamu tidak akan bernilai sama sekali baginya”, ujarnya dengan sinis.

kucing kecil itu menundukkan kepalanya dan pergi. Tapi, dari kandang sebelah, ia mendengar suara seekor lembu. “Saya adalah binatang yang paling terhormat di sini sebab puan di sini membuat keju dan mentega dari susu saya. Kamu tentu tidak berguna bagi keluarga di sini”, dengan nada mencemuh.

Belum lagi kesedihannya hilang, ia mendengar teriakan biri-biri. “Hai lembu, kedudukanmu tidak lebih tinggi dari saya. Aku memberi bulu kepada pemilik ladang ini. Saya memberi kehangatan kepada seluruh keluarga. Tapi kata-katamu soal kucing kecil itu, memang benar. Dia sama sekali tidak ada manfaatnya di sini.”

Satu demi satu binatang di situ ikut serta dalam pencemuhan itu, sambil menceritakan betapa tingginya kedudukan mereka di ladang itu. Ayam pun berkata bagaimana dia telah memberikan telur, Semua binatang sepakat kalau si kucing kecil itu adalah makhluk tak berguna dan tidak sanggup memberikan sumbangan apapun kepada keluarga itu.

Terpukul oleh kecaman binatang-binatang lain, kucing kecil itu pergi ke tempat sepi dan mulai menangis menyesali nasibnya. Sedih rasanya, sudah yatim piatu, dianggap tak berguna, disingkirkan dari pergaulan pula…

Ada seekor kucing tua di situ mendengar tangisan tersebut, lalu mendengar keluh kesah si kucing kecil itu. “Saya tidak dapat memberikan sumbangan kepada keluarga di sini, sayalah haiwan yang paling tidak berguna di sini…”

Terharu, kucing tua berkata, “Memang benar bahwa kamu terlalu kecil untuk menarik pedati. Kamu tidak berupaya memberikan telur, susu ataupun bulu. Tetapi bodoh sekali jika kamu menangisi sesuatu yang tidak mampu kamu lakukan. Kamu harus menggunakan kemampuan yang diberikan oleh Tuhan untuk membawa kegembiraan.”

Malam itu ketika pemilik ladang baru pulang dan kelihatan amat lelah Kerana perjalanan jauh di panas terik matahari, kucing kecil itu lari menghampirinya, menjilat kakinya dan melompat ke pelukannya. Sambil menjatuhkan diri ke tanah, pemilik ladang dan kucing kecil itu berguling-guling di rumput disertai tawa ria.

Akhirnya pemilik ladang itu memeluk dia erat-erat dan mengelus-elus kepalanya, dan berkata, “Meskipun saya pulang dalam keadaan letih, tapi rasanya semua jadi sirna, bila kau menyambutku semesra ini. Kamulah yang paling berharga di antara semua binatang di ladang ini. Kamu kecil, tapi sangat mengerti ertinya kasih…”


Moral:

Jangan sedih sekiranya kita tidak mampu melakukan sesuatu perkara di luar kemampuan kita..buatlah sesuatu yang kita mampu..asalkan ikhlas kerana Allah...orang yg sombong dengan kebolehannya akan direndahkan martabatnya di hadapan manusia ..tetapi orang yang merendah diri..tawaduk akan dimuliakan Allah.Ada perkara yang orang lemah boleh lakukan..dan perkara itu tidak boleh dilakukan oleh orang yang kuat.


gravatar

Filem Tamil Lebih Berani Mendedahkan Penyelewengan Terhadap Masyarakat Miskin?


Baru-baru ini saya pergi menggunting rambut di kedai gunting milik seorang India...sedang saya mendapatkan khidmat tukang gunting itu...kedai itu riuh rendah dengan suara beberapa orang India berbual sambil ketawa....apabila saya perhatikan melalui cermin ....saya dapati mereka sedang leka menonton satu filem Tamil yang agak menarik...tajuknya "Sivaji The Boss"

Saya pun tersebyum sambil bertanya: "Ane...ini filem bagus ka?"

Tukang gunting tu pun menjawab...."Ayoyo tuan...ini filem banyaaakkk bagusss.."

"Hmmm....apa pasal u kata bagusss"

"Ini filem tuan....itu Rajni Khan sudah berlakon jadi dia punya hero...ini hero banyak bagus...banyak baik....dia sudah tolong sama orang miskin.....macam saya....dia kasi hantam sama ...itu menteri...sama dia punya gang....itu raskal...#$%&%#*&^%....punya orang"

"oooooo...itu macam ka?"...u tarak suka tengok filem Melayu kaa?

"Tarak tengoklah tuan...ada satu kali saya tengok....Melayu punya filem..suma ada cinta...kaya....cinta....perempuan...sudah cinta..sama anak dato....tara apa pengajaran tuan......."

Saya jadi panas telinga juga bile dengor ane tukang gunting ni beri komen..'"

Dalam hati saya berkata apa yang best sangat ceghite Tamil ni...yang aku tahu depa ni kalau menari dalam satu filem sampai lima kali tukar baju.!!!

Tetapi ..bila saya tengok sekejap filem ini ternyata ada kebenarannya....Rajini Khan yg melakonkan watak sivaji the boss..berjaya menggunakan bakat dan pengalamannya...memprovokasikan hubungan antara orang kaya dan menteri yg korup....dengan rakyat miskin India...sehingga filem ini adalah di antara box office di india kerana mesej yang hendak disampaikan itu mewakili penderitaan rakyat yg miskin.

Ketika itu barulah timbul rasa segan pada diri saya kerana filem kita banyaknya berkisar pada cinta...moto besar..tahyul...toyol...pocong.....puntianak.....sedangkan mereka pengarah di india sudah maju dari segi kreativiti karya yang bebas dari mana-mana tekanan politik....

Memang benar ...filem Tamil lebih berani di dalam menegakkan hak orang miskin...

Nukilan : Ustaz Ahmad Munawir Salehuddin (Penceramah PerakFM & Pengetua Sek. Men. Tahfiz Darul Ridzuan, Felda Lasah, Sungai Siput, Perak)

gravatar

Zaman Nabi s.a.w tiada hospital, tiada penjara, tiada universiti.. kenapa?



Tiada hospital kerana tiada orang sakit, jika ada pun mereka akan solat sunat 2 rakaat dan penyakit akan sembuh, kenapa? kerana mereka punya pegangan iman yang sangat kuat, yakni Allah menyembuhkan, bukannya ubatan, jika tak sembuh, mereka akan redha dan anggap kesakitan itu kafarah dosa..

Tiada penjara kerana susah nak jumpa orang buat perkara dilarang, kerana iman mereka sangat tinggi dalam mentauhidkan Allah dan hukum Allah digunapakai. Jika ada pun tawanan perang yang beberapa hari kemudian akan peluk Islam..

Tiada universiti kerana semua akan belajar di Masjid Nabi s.a.w segala ilmu Allah..

Ada pemimpin pulak kata...

'ZAMAN NABI (s.a.w) TAK ADA PISAU CUKUR, SEBAB ITU NABI (s.a.w) TAK CUKUR JANGGUT!'

Zaman ini pulak ada orang berpengaruh kata..

'ANDAINYA HUDUD DIJALANKAN, NESCAYA KITA TAK CUKUP BATU NAK BUAT JALAN'... Terfikir pulak, rupanya pada pandangan beliau, rakyat Malaysia ni ramai yang jahat dan pasti direjam jika hudud dijalankan!

Berhati-hatilah selalu dan perbanyakkanlah berzikir dan mengingati Allah supaya kita tidak tergolongan didalam 72 golongan yang akan ke neraka kelak.hanya 1 golongan yang akan ke syurga di antara 73 golongan..moga Allah SWT melindungi kita dari termasuk kedalam golongan tersebut..NAUZUBILLAH..

gravatar

Air Mata.. Gugurlah..!!!



Gugurlah engkau kerana TAKUTku pada YANG ESA
Gugurlah engkau kerana TAKUTku pada AZAB DI ALAM BAQA
Gugurlah engkau kerana TAKUTku pada AZAB NERAKA
Gugurlah engkau kerana TAKUTku menghadapi DASYATNYA AKHIRAT SANA
Gugurlah engkau kala KEINSAFAN di atas segala DOSA-DOSA
Gugurlah engkau kala RASA HINANYA diriku di sisi YANG MAHA ESA
Gugurlah engkau kala ku MEMOHON diampun DOSA DAN ALPA
Gugurlah engkau kala ku MERAYU taubatku DITERIMA
Gugurlah engkau kala kumemohon PETUNJUK-NYA
Gugurlah engkau kala kumemohon segala BANTUA-NYA
Gugurlah engkau kala ku memohon mati dalam RAHMAT-NYA
Gugurlah engkau kala kumemohon menghuni SYURGA-NYA
Gugurlah engkau kala kumengharap REDHA-NYA
Gugurlah engkau kala kumengharap CINTA-NYA
Gugurlah engkau kala kurindu pada PENCIPTA ku YANG NYATA
Gugurlah engkau kala kurindu HAMPIR PADA-NYA
Gugurlah engkau kala ku rindu pada KEKASIH-NYA
Gugurlah engkau kala ku SUJUD pada yang Kuasa
Gugurlah engkau kala ku TADABBUR Kalam yang Esa
Gugurlah engkau kala ku ZIKIR pada Yang Kuasa
Gugurlah engkau kerana YANG ESA

Kerana kuingin setiap titismu menjadi PEMBELA ku
Kerana kuingin setiap titismu menjadi SAKSI ku
Kerana kuingin setiap titismu PENYELAMAT diriku
Kerana kungin setiap titismu MEMBAWA ku KESYURGA idamanku
Kerana kuingin setiap titismu ku DAPAT MELIHAT wajah Rabbku..
Kerana kuingin setiap titismu BAWA BAHAGIA ABADI buatku
WALAU ENGKAU HANYA SETITIS AIR MATA MEMBASAHI PIPIKU...
Namun Nilainya hanya Tuhan sahaja yang tahu..............

gravatar

Peringatan buat diri sendiri & sahabat - sahabat FB...



Jenuh dah ustaz / ustazah / sahabat-sahabat bagitau...
Jangan share masalah di facebook .
Jangan letak aksi yang mengAIBkan diri..
Yang lagi tak faham bila share semua hal family / hal kerja / hal2 yang tidak sepatutnya.

Ya Allah, masa taip / masa klik post, tak rasa malu ke?
Kita yang tak share pulak rasa malu tak tau nak cakap...

Ramai pengguna FB berkongsi pautan dari youtube , tanpa mereka sedari apa yang di kongsi di halaman FB Mereka itu adalah perkara2 kemaksiatan.

Contohnya video lagu2 ,dan cerita2 yang lagha. Tahukah anda terdapat gambar2 yang mededahkan AURAT..? Dan selepas itu rakan2 anda juga berkogsi pula pautan dari anda.. Begitulah seterusnya setiap jam ke jam.. Cepatnya Dosa tersebarkan..

Status Facebook pun Allah kira juga..
Jangan ingat Allah itu tidak tahu perkara-perkara online ini.

Maka tulislah status-status yang baik2 & bermanfaat dan tidak pula mencambah dosa.
Moga Facebook itu menjadi sebahagian wasilah kita ke syurgaNya,
Bukan gari yang merantai kita ke nerakaNya.

gravatar

Pengakuan Tentera : "Israel Hancur Jika jemaah Solat Subuh Sebanyak Solat Jumaat"



Seorang ulama besar Pakistan, Syaikh Maulana Tariq Jamil menyampaikan pengalaman da'wahnya ketika pergi da'wah di negri Jordania. ketika di Jordania Beliau pergi ke daerah perbatasan Jordania-Israel. Sampai di daerah perbatasan, ketika rombongannya Syaikh Maulana Tariq Jamil selesai menunaikan solat subuh disalah satu masjid di dekat perbatasan, tiba-tiba seorang tentara Israel dari luar melihat kearah dalam Masjid. Setelah melihat sebentar lalu tentara Israel itu langsung pergi. Maka Syaikh Maulana Tariq Jamil menghampiri tentara Israel itu dan bertanya apa yang dia tadi lakukan.

"Saya hanya ingin melihat berapa jumlah orang Islam yang hadir solat subuh di Masjid,"kata tentara Israel itu. Syaikh Maulana Tariq Jamil sambil keheranan bertanya "kenapa?" Dia pun menjawab "di dalam kitab kami (Kitab Taurat) ada tertulis "Jika diseluruh dunia jumlah orang Islam yang hadir untuk solat subuh berjemaah di masjid sama banyak dengan jumlah jemaah solat Jumat, maka saat itu Israel akan hancur." tetapi ketika tadi saya lihat di masjid jumlah orang Islam yang datang untuk solat subuh berjemaah masih sedikit, maka hati saya tenang, karena umat Islam pasti tidak bisa kalahkan kami."Mendengar pembicaraan ini Syaikh Maulana Tariq Jamil sangat keheranan.

Seperti mana sudah ketahui bahwa solat subuh adalah solat yang paling sulit ditunaikan, karena subuh adalah saat masih gelap, dingin dan saat orang-orang sedang tidur. Jika mana solat subuh bisa ditunaikan maka solat lainnya pastilah akan mudah ditunaikan.

Sebagian besar umat Islam tidak mengetahui pengakuan tentara Israel ini, bahwasanya Israel akan hancur jika jemaah solat subuhnya umat Islam yang hadir sebanyak solat Jumat.

Orang Yahudi selalu berusaha dengan berbagai cara supaya umat Islam bisa meninggalkan Solat 5 waktunya. Karena orang Yahudi faham jika mana Orang Islam meninggalkan solat fardhunya maka ALLAH SWT pasti tidak akan menolong umat Islam. Sehingga semua usaha umat Islam untuk membela Palestina selalu mengalami kegagalan.

gravatar

Tipu Daya Syaitan Ketika Kita Ingin Beribadat

Ketahuilah tipu daya syaitan kepada kita ketika kita ingin melakukan ibadat :

1- Apabila kita nak buat ibadat syaitan akan melarang kita, katanya " jangan kamu lakukan" maka kata padanya " aku perlu mencari bekalan akhirat".Kalau kita berjaya.

2- Syaitan akan cuba menangguhkan ibadat kita,katanya " nanti dulu,kita masih muda lagi nanti tua kita beribadatlah", maka katakan padanya " Kematianku bukan ditanganmu, aku takut mati dalam keadaan menangguhkan amal".kalau kita berjaya.

3- Syaitan akan galakkan kita buat ibadat banyak2,katanya "cepatlah buat amal agar boleh buat banyak2 amal" maka katakan padanya "Amal yg sedikit lagi sempurna lebih baik dari banyak tapi tak sempurna".kalau kita berjaya.

4- Syaitan akan suruh pula buat amalan yg sempurna agar dilihat oleh orang ibadatnya elok.katakan padanya " Ibadatku hanya dinilai oleh Allah bukannya manusia".kalau kita berjaya.

5- Syaitan akan puji ibadat kita biar kita rasa ujub dalam ibadat kita katanya " Tinggi darjatmu kamu orang terpilih disisi Allah"katakan padanya "Semua keagungan hanya milik Allah, Allahlah yg menentukan darjat manusia, semua ibadatku adalah taufik dari Allah, sekiranya tanpa taufik-Nya apakah erti amalanku jika dibandingkan dgn ibadatku yg bercampur dgn dosaku yg banyak".kalau kita berjaya.

6- Jika dia gagal lagi,Syaitan akan berkata " Bersungguh2lah buat ibadat secara sembunyi, nanti Allah akan memberitahu orang lain bahawa kamu orang ikhlas".Ini boleh menyebabkan kita merasakan diri kita sudah baik dan ikhlas. Katakan padanya " Hei laknat, engkau tak henti2 mengodaku dgn berpura2 menyuruh aku mengelokkan ibadat sedangkan engkau mahu merosakkan ibadatku,jika dikehendaki Allah, dialah yg menzahirkan hambanya ikhlas atau tidak, aku tidak kira amalan aku dilihat orang atau tidak, itu bukan urusan manusia".

7- Gagal cara itu, syaitan akan berkata " Hai manusia jgn engkau menyusahkan dirimu, segalanya telah ditetapkan pada azali, kalau syurga tetap bahgia walau ibadat sikit, kalau neraka tetap neraka walau ibadat banyak sekalipun".katakan padanya " Aku hamba Allah, wajib mengikut perintah Allah, sekiranya aku masuk neraka dalam keadaan taat lebih aku sukai daripada masuk neraka dalam keadaan maksiat"

Semoga Allah merahmati kita, sesungguhnya tipudaya syaitan amat banyak utk kita lalui, nasihat ustaz carilah guru mursyid agar selamat dunia akhirat.

Rujukan Minhajul Abidin Imam Al Ghazali.

gravatar

Apa Itu Nikah Gantung?


Nikah gantung (atau dalam Bahasa Arab disebut Nikah Khitbah) sebenarnya bermaksud pernikahan di mana pasangan pengantin tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan.

Dalam kata lain, majlis akad nikah diadakan terlebih dahulu tapi majlis kenduri kahwin (walimatul urus) diadakan kemudian. Penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut boleh hingga menjangkau tempoh bertahun-tahun lamanya.

Akan tetapi rukun-rukun perkahwinan seperti biasa perlu diikuti iaitu perlu ada suami, isteri, wali, saksi dan akad (Ijab Qabul). Tidak ketinggalan juga maskahwin pun perlu dibayar. Untuk hantaran boleh ditanggunhkan dulu.

Sebab-sebab biasa nikah gantung ini dibuat adalah seperti:

Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian dan sebagainya.
Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.
Belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya dalam menunaikan tanggungjawab berumahtangga.
Setelah majlis akad nikah berlangsung, kedua-dua pasangan perlu tinggal secara berasingan sehingga benar-benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami dan isteri. Pada kebiasaannya pasangan ini akan tinggal di rumah ibubapa masing-masing.

Tujuan utama nikah gantung ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya penzinaan dan kelahiran anak luar nikah. Setelah kedua-dua pasangan ini melalui nikah gantung, mereka boleh bertemu, berdating, dan bermesra. Malah jika melakukan seks pun hingga melahirkan anak ianya tidak salah dan tidak haram. Anak yang mereka lahirkan itu adalah sah hukumnya.

Walaupun mereka nikah gantung, mereka adalah pasangan suami-isteri yang sah di sisi agama Islam dan undang-undang Kerajaan Malaysia.

Dari sini anda dapat lihat bahawa kesucian institusi kekeluargaan itu dapat terus dipelahara. Si gadis yang hamil dalam tempoh nikah gantung tidak perlu berasa panik dan gerun oleh kerana anak yang dikandung adalah sah. Dengan ini kes-kes dan isu pembuangan bayi tidak akan berlaku.

Di sinilah anda boleh lihat bahawa ajaran Islam itu amatlah mudah dan mampu meringankan umatnya dalam menjalani kehidupan seharian.

Semoga dengan perkongsian ini memberi manfaat buat anda.

gravatar

Tinggal Ibu Lumpuh Di Hotel Bajet

Ibu adalah ibarat mentari yang menyinari setiap saat. Ibu adalah nafas kehidupan. Betapa besarnya kasih seorang ibu kepada kita. Cintanya yang dalam kepada kita sudah ditanamkan sejak kita masih berada di dalam perutnya. Belaian lembut dari jemari nya melebihi sutra. Harapan dan kasih sayangnya melebihi rindunya seorang kekasih. Cinta seorang Ibu kepada anaknya begitu hebat hingga tak mampu kita mengukurnya. Bersyukurlah kita yang dilahirkan dan memiliki ibu yang selalu setia mendampingi kita setiap saat


Sabda rasulullah s.a.w yang maksudnya: “ Redha Allah bergantung pada redha dua ibu bapa, dan murka Allah bergantung pada murka kedua-dua ibu bapa.” Riwayat al-Hakim.


gravatar

Jumaat Penghulu Segala Hari

JUMAAT adalah hari paling mulia serta mempunyai beberapa fadilatnya untuk direnungi.Kitab As Sabi’ iyahti Fi Mawa’izhil Bariyyat banyak memaparkan peristiwa agung yang berlaku pada Jumaat.Antara peristiwa itu ialah perkahwinan Nabi Adam dan Hawa; Nabi Yusuf dengan Zulaiha: Nabi Musa dengan Shafura binti Syuaib; Rasulullah saw dengan Khadijah; Rasulullah dengan Siti Aisyah binti Abu Bakar serta Ali bin Abi Thalib dengan Fatimah Zahara binti Muhammad.

Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.

“Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (Hadis riwayat Muslim).

Dalam hadis lain, Rasulullah bersabda yang bermaksud : “Hari yang dijanjikan ialah hari kiamat, hari yang disaksikan ialah hari Arafah dan hari yang menyaksikan ialah hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.

“Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah sesuatu kebaikan melainkan Allah memakbulkan doanya atau ia meminta Allah melindunginya daripada sesuatu kejahatan melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tirmizi).

Solat Jumaat dua rakaat yang difardukan ke atas umat Islam membuktikan hari itu adalah semulia hari yang perlu ambil manfaat untuk mendapatkan ganjaran Allah daripada setiap amal ibadat yang dilaksanakan.