Like My Facebook Page

Anda follow blog saya, saya akan follow blog anda kembali. =)

Tazkiyatun Nafs

Satu persoalan timbul dalam benakku,“ Layakkah kita menagih cinta insan seandainya cinta Tuhan belum tergapai?Sedangkan cinta Allah adalah segalanya, cinta Rasul lambang cinta kepada-Nya, cinta ibu bapa tulus selamanya, cinta saudara ukhwah kerana-Nya dan cinta pada’nya’ pelengkap kasih-Nya…Hamparkanlah cinta kepada Yang Selayaknya..Jadi,jika mengharap cinta sejati, dambalah kasih Ilahi, itulah cinta hakiki..tepuk dada, tanya iman, tanya akal fikiran, tanya hati, tanya diri sendiri…Sejauh manakah taraf cinta kita ini? ”
gravatar

Cara Buang Virus Secara Manual Tanpa Guna Anti-Virus


Pada kebiasaannya, virus akan cuba menyembunyikan fail yang dilarikan. Oleh itu, beberapa fungsi asas tetingkap akan di lumpuhkan. Fungsi-fungsi itu perlu di aktifkan semula supaya fail yang dilarikan dapat dicari dan beberapa aturan tetingkap dapat dikembalikan semula.
Virus biasanya akan menyerang registry / command prompt / task manager / Folder option dan lain-lain (Klik pada text tersebut untuk mengetahui cara-cara mengembalikan semula fungsi di atas). Sekiranya fungsi tersebut berjalan seperti biasa, barulah anda boleh menggunakan kaedah di bawah untuk mengbuang virus.
Rvhost
Buka registry, dan klik edit dan klik find. Cari file ini dan musnahkan; RVHOST. Itu sahaja.
Backdoor SDBot.H Trojan
1) Klik Start
2) Klik Find or Search (bergantung pada Windows versi)
3) Klik Files or Folders atau All Files and Folders
4) Taips I5Eexplore dan enter
5) Buang fail tersebut
6) Klik Start, Run, taip REGEDIT
7) Buang fail seperti dibawah
“Config Loadatiorin”=”
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce
8) Keluar dan restart komputer anda.
BadTrans Trojan Virus
1) Klik Start, Run
2) Taip SYSEDIT dan kilk OK
3) Tik dekat WIN.INI window dan cari baris RUN
4) Buang ia dan simpan file yang di edit tadi. (ctrl+S)
C:\WINDOWS\INETD.EXE
Sekarang anda update anti virus yang di install di komputer anda dan jalankan scan. Anda akan dapati fail KERN32.EXE dan CP_23421.NLS. Buang fail ini jika anti virus anda tidak boleh membuangnya. Restart komputer.
VBS.Flesh.A
Klik Start, Run, taip regedit dan enter. Pergi ke
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
Anda akan dapat melihat seperti “name REG_SZ “C:\Windows\name.vbs”"Buang fail ini. Pergi ke
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main
dan buang tajuk window itu. Buang fail ini “C:\Windows\name.vbs”
QAZ trojan
Klik START, RUN dan taip REGEDIT dan ENTER. Pergi ke
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
Cari fail yang mencurigakan seperti ini “startIE=XXXX\Notepad.exe.” dan terus buang tanpa berfikir panjang. Simpan dan tutup semua window, restart komputer dan anda namakan semula fail Note.com ke Notepad.exe.
Buang Virus Yahoo Messenger.
Kena disable system restore dulu sebab virus ini boleh restore balik execute fail dia bila kita buang. Cari dan buang fail ini. “svhost.exe dan svchost32.exe”. Buang autostart.inf / autorun.inf fail dalam registry, kena buka registry, dan cari kawasan ini.
HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
Cari dan buang fail ini, Task Manager = “%Windows%\system\svchost32.exe” Svchost=“%Windows%\system\svhost.exe”. Buang kunci dan data ini.
HKEY_CURRENT_USER\Software\Yahoo\pager\View
Cari dan buang fail ini. YMSGR_buzz dan YMSGR_Launchcast. Cari fail
HKEY_CURRENT_USER\Software\Policies\Microsoft\Internet Explorer\Control Panel
dan buang Homepage = “1″ Cari
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
dan buang data NoRun = “1″. Tutup semua browser dan reset balik browser anda dan buang semua temporary data dan cookies dan buang apa dalam cache.
MSBLAST or MSBLASTER worm
Virus ni begitu hebat sehingga ia boleh mengakibatkan komputer anda tutup dengan sendiri. Tetapi anda boleh matikan arahan itu (jika satu popup keluar yang mengatakan “This shutdown was initiated by NT AUTHORITY\SYSTEM”) dengan anda klik pada window – run dan taip shutdown -A. Arahan ini akan menyahaktifkan arahan virus tadi. Cara nak buang virus ni susah sikit dan leceh kerana ia telah patchkan file ke beberapa tempat dalam komputer anda.
  1. Terlebih dahulu anda perlu cabut kabel internet.
  2. Anda perlu matikan beberapa fail yang diaktifkan oleh virus. Anda perlu buka task manager (ctrl+alt+del) dan tab ke processes dan matikan file ini. MSBLAST.EXE PENIS32.EXE TEEKIDS.EXE MSPATCH.EXE MSLAUGH.EXE ENBIEI.EXE.
  3. Anda kena muat turun dan install KB824146. Untuk buang virus ini, kebanyakan di internet menyuruh anda meng install DCOM RPC untuk di patch ke komputer. Microsoft sendiri yang mengeluarkan fail ini dan sebenarnya ialah adalah laluan ulat (worm) itu sendiri. Fail ini memang ada pada versi terbaru window xp dan ke atas. Oleh itu aku cadang guna yang KB824146, pon ia dari window tapi lebih selamat sikit. Jika anda mahu menggunakan DCOM RPC juga anda boleh teruskan kerana di bawah nanti anda akan tutup port yang menjadi laluan ia bergerak ke internet.
  4. Dengan fail itu, anda perlu tutup port tcp 4444 dan tutup port tcp 135 dan udp 69.
  5. Sekarang anda perlu buka registry untuk buang beberapa data yang dibuat oleh ulat. Anda perlu pergi HKEY_LOCAL_MACHINE>Software>Microsoft>Windows>Current Version>Run dan buang fail ”windows auto update” = MSBLAST.EXE (variant A), ”windows auto update” = PENIS32.EXE (variant B), ”Microsoft Inet xp..” = TEEKIDS.EXE (variant C), “Nonton Antivirus”=MSPATCH.EXE (variant E), “Windows Automation” = “mslaugh.exe” (variant F), “www.hidro.4t.com”=”enbiei.exe” (variant G).
  6. Anda sebenarnya perlu tutup system restore bagi membolehkan proses membuang ulat ini lancar. Sekarang anda perlu klik pada start dan search atau find. tab look in tu anda set pada window root (biasanya C:) dan pada advanced option anda klik search system folder dan search hidden fail. Di atas tadi aku dah senaraikan beberapa fail yang perlu di tutup dan fail itu yang anda kena cari dan buangkannya. empty recycle bin sekali.
  7. Sekarang anda perlu reboot komputer dan try tengok ada lagi ke fail ulat itu.
Kangen
  1. Anda buka search atau find, dan macam biasalah, look in kat c: (window system file). Pastu kat more advanced option, klik pada search system folder dan search hidden file. Cari fail yang bernama ccapps.exe dan kangen.exe, buangkan aja. (shift+del)
  2. Anda buka registry dan klik kat edit buka find. Cari fail ccapps.exe untuk dihapuskan. Biasanya ada kat HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run, HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce, HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnceEx, HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunServices.
  3. Jangan lupa untuk buang fail yang terdapat pada temp folder. biasanyafolder ni ada kat window root (c:\documents and setting\temp). Kalau tak ada bukan bermakna folder itu tak wujud tetapi cuma di hidden aje. pergi kat folder option dan klik pada show hidden file dan uncheck hide extension for know file. klik apply dan ok.
MyDoom.A or Novarg.A worm
  1. Restart komputer anda dan jalan pada safe mode. tekan F8 masa mula-mula ia berjalan. Nanti akan keluar banyak pilihan dan anda pilih untuk safe mode.
  2. Bila dah masuk window, anda buka registry. Anda pergi ke HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run dan HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run untuk buang data “Taskmon”=”%System%\taskmon.exe”. Selepas itu anda ke HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ComDlg32\Version dan HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\ComDlg32\Version untuk buang data dalamnya. Pergi ke HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{E6FB5E20-DE35-11CF-9C87-00AA005127ED}\InProcServer32 untuk ubah semua fail “%System%\shimgapi.dll”.
  3. Anda simpan registry dan keluar. Buka search atau find. (tutup system restore dulu. cari fail shimgapi.dll dan taskmon.exe. JANGAN BUANG FAIL SEPERTI TASKMON.EXE DALAM NORMAL WINDOW FOLDER. Fail-fail tersebut biasanya dalam keadaan tersembunyi (hide), jadi anda perlu klik pada more advanced option dan klik search hidden file.
Best!.exe
  1. Buka task manager. Ia akan prompt password tetapi anda cuba bukan sekali lagi tanpa menutup tetingkap password tersebut.
  2. di tab process, cari file window.exe atau best.exe dan terminate (end tree process)
  3. buka search, dan cari file BEST!!.exe yang ber’icon’ folder. begitu juga file window.exe. pilih semua fungsi di advanced options. buang file berkenaan.
  4. buka registri melalui command prompt, cari file best.exe dan window.exe. BUT… JANGAN ANDA TERSALAH BUANG KEY DI REGEDIT TU!!!
# untuk keselamatan, ni link yang masih ingat. #
HKEY_CURRENT_USER,SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows\system32\mizi\window.exe.
## ubah sesetengah fungsi di registri ##
HKEY_CURRENT_USER, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer,NoRun,1
HKEY_CURRENT_USER, Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer,NoClose,1
HKEY_LOCAL_MACHINE,SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion,RegisteredOrganization,170188
### tidak perlu mengunakan safe mode untuk melakukan tugasan ini ###
———————————————————————————————————–
P/S ~ Jika anda telah mengikut / buat apa yang dicadangkan di atas, sila pastikan selepas itu anda:
  • Baik pulih sistem operasi (repair window) menggunakan cd yang dibeli / ada.
  • Mempebaharui (update window) sistem operasi.
  • Mempebaharui (update antivirus) antivirus dan memulakan semula sistem operasi anda (restart).
  • Scan semua fail menggunakan antivirus.

gravatar

Keputusan Festival Nasyid Peringkat Kebangsaan Kali Ke-22

Keputusan Festival Nasyid Peringkat Kebangsaan Kali Ke-22 malam semalam di Dewan Saadah Wisma MUIS, Kota Kinabalu, Sabah.

Nasyid Tradisional
Johan - Zinnirah (Selangor)
Naib Johan - Muhammad (Sabah)
Ketiga - CG Farhana (Perak)

Nasyid Moden
Johan - Zara (Sabah)
Naib Johan - Zulfa (Selangor)
Ketiga - CG Fannan (Perak)

Persembahan Terbaik - Zara (Sabah)

#Kali pertama Sabah jadi tuan rumah peringkat kebangsaan. Jauh sangat ke Sabah, tak dapat nak tengok live, kat TV pon takde live. Huhu. =(
Papepon tahniah kepada wakil Perak, CG Farhana & CG Fannan kerana kedua2nya mendapat tempat 3 terbaik ! Tahniah !

gravatar

Kota Yang Tak Pernah Tidur !


Orang selalu cakap, New York adalah kota yang tidak pernah tidur. Mungkin mereka tak pernah pergi Mekah kot?


Teringin sangat nak ke kota yang tak pernah tidur ni iaitu Mekah untuk buat Haji. Tapi kalau tak dapat pon, dapat buat umrah pon jadilah kan ? Kalau dapat buat umrah dah bersyukur sangat.

Kata ustaz, mengerjakan haji adalah wajib kepada yang mampu. Tapi sekarang, saye tengok, banyak orang yang mampu, tapi duit nya di habis kan dengan melancong ke negara lain. Sayang nya. selesaikan lah apa yang patut dulu kan. Tapi tak nak kata lebih. mungkin deme ada perancangan sendiri.

Cadangnye, lepas tamat belajar ni nak selesai kan dahulu hutang dengan MARA. Tapi berharap sangat dapat senarai dekan la. Hehe, akan di tukar jadi biasiswa ye dak? Tak perlu susah-susah nak bayar balek. Senang sikit nak kumpul duit nak pegi haji kalau pinjaman MARA dah ditukar jadi biasiswa. Hehe.

Sebab yang wajib di selesaikan dahulu adalah hutang. Kalau kita ade hutang, kita perlukan selesai kan hutang kita dulu. Ustaz kat sekolah dulu pernah cakap :-

"Kalau kite mati tak kerjakan haji, takde apa lagi. Tapi kalau kite mati, kita ada hutang, jasad ni antara bumi dengan langit."

Maka, InsyaAllah cube segera langsaikan hutang dulu nanti. Lepas tu, cari kerja dan kumpul duit untuk mengerjakan Haji atau Umrah. Tapi, layak ke saye ke sana? Pasti lah layak untuk seluruh umat Islam. Kite perlu yakin dan jangan bersangka buruk dengan Allah. Allah akan sentiasa menerima hamba Nya yang membuat kebaikan. Kan kan? 

gravatar

Never give up my friends.

Apabila dilanda masalah, carilah seseorang yang dapat menjadi perangsang bagi dirimu agar kamu jadi lebih kuat dan kental untuk menghadapi setiap cabaran dan ujian yang datang.

Apabila ditimpa masalah, jangan diminta kurangkan ujian, tetapi mintalah agar dikuatkan iman dan dikentalkan jiwa untuk terus kuat menghadapi ujian2 yang mendatang.

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

Surah Al-Baqarah, ayat 286.

gravatar

Istanbul Aku Datang macam mengesahkan Malaysia ni 'bukan negara Islam'?



Kome perasan tak dalam filem Istanbul Aku Datang macam mengesahkan Malaysia ni 'bukan negara Islam'?

Ada satu scene time kat University tu mase Dian (Lisa Surihani) ngan Azad (Tomok) bersembang dan berpeluk, perasan tak dialog yang diucapkan Azad? Lebih kurang macamni laa bunyinya.

Azad: Janganlah peluk depan2 orang macam ni. Tak elok orang tengok.
Dian : Haa? U peluk I kat KL ok jer.
Azad : Tu lain. Kita kan kat negara orang. Negara Islam pulak tu. Hormatlah sikit.

Maaflah, ini ape yang aku perasan laa. Kot lah kome tak perasan. Tapi Malaysia pon negara Islam jugak kan ? Kat negara sendiri taknak hormat pulak, boleh je peluk2 bagai. Tapi, kat negara orang reti pulak nak hormat.

gravatar

Selamat Menyambut Awal Muharram 1434H


Assalamualaikum.

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan Selamat Tahun Baru ( Awal Muharram 1434 ) kepada semua umat Islam di dunia.


Sabda Nabi saw : “Orang yang melakukan hijrah yang sebenar ialah yang meninggalkan perkara yang dilarang oleh Allah”. (Riwayat Imam al-Bukhari)

Tiada yang lebih mulia dan indah dari penghijrahan jiwa dan hati yang tulus, merubah diri ke arah kebaikkan dan memaafkan serta melupakan segala perkara yang lalu dan terus istiqamah dalam amal ibadah dan berdakwah, dengan pengharapan tiada lain hanya inginkan keredhaanNya.

Hapuskan dendam, bersihkan hati dan luruskan niat.

Salam Maal Hijrah 1434H :')
Semakin dekat kita dengan kematian.

Semoga tahun baru lebih baik dari tahun-tahun sebelum ni. InsyaAllah.

gravatar

6 Jenis Wanita Tak Layak Jadi Isteri



1. Al-Anaanah
Terlalu banyak keluh-kesah kerana merasakan segala pemberian suami dalam kehidupan bersama sentiasa tidak mencukupi. Malah, perbuatan ini juga seolah-olah menunjukkan perasaan tidak redha dengan usaha dan pemberian yang diberikan. Terlalu inginkan suami memenuhi kehendak dan nafsu sendiri tanpa melihat dan menjaga perasaan suami. Perbuatan ini mampu mewujudkan perasaan tidak hormatkan suami apatah lagi berterima kasih.
 
2. Al-Manaanah
Wanita yang suka mengungkit dalam satu-satu perkara. Sekiranya tidak menyukai dengan pengorbanan atau kerja yang dilakukan oleh suami, setiap perkara itu akan diungkit kerana berasa tidak senang. Mudah untuk mengeluarkan kata-kata seperti suami tidak sayangkan dirinya, tidak bertanggungjawab, tidak mengenang budi dan pelbagai lagi.
 
3. Al-Hunaanah
Wanita yang mempunyai perasaan menginginkan atau berkenan kepada lelaki lain. Juga suka membandingkan suami dengan lelaki lain dalam kehidupan mereka.
 
4. Al-Hudaaqoh
Wanita yang suka memaksa suami sekiranya inginkan sesuatu atau dalam menyuruh melakukan sesuatu kerja. Sentiasa menekan suami tidak kira masa kerana mahukan nafsunya dipenuhi dan suami diperlakukan seperti orang suruhan. Jika tidak ditunaikan, akan memberikan ugutan seperti ingin lari dari rumah, mahu bunuh diri atau mencemarkan maruah suami sendiri.
 
5. Al-Hulaaqoh
Wanita yang sibuk menghabiskan masanya dengan perkara yang tidak berfaedah seperti suka bersolek, tidur, dan sebagainya hingga mengabaikan urusan rumah tangga. Malah, langsung tidak melakukan perkara-perkara yang sunat seperti zikir atau pun menjaga anak-anak.
 
6. As-Salaaqoh
Wanita yang gemar berbicara dan bergosip mengenai suami. Sentiasa memburukkan perihal diri suami di mata orang lain.
“Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki-lelaki yang keji, dan lelaki-lelaki yang keji adalah untuk wanita-wanita yang keji. Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki-lelaki yang baik dan lelaki-lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik.” – An-Nur; 26.

gravatar

Bangun Tahajjud !