Like My Facebook Page

Anda follow blog saya, saya akan follow blog anda kembali. =)

Tazkiyatun Nafs

Satu persoalan timbul dalam benakku,“ Layakkah kita menagih cinta insan seandainya cinta Tuhan belum tergapai?Sedangkan cinta Allah adalah segalanya, cinta Rasul lambang cinta kepada-Nya, cinta ibu bapa tulus selamanya, cinta saudara ukhwah kerana-Nya dan cinta pada’nya’ pelengkap kasih-Nya…Hamparkanlah cinta kepada Yang Selayaknya..Jadi,jika mengharap cinta sejati, dambalah kasih Ilahi, itulah cinta hakiki..tepuk dada, tanya iman, tanya akal fikiran, tanya hati, tanya diri sendiri…Sejauh manakah taraf cinta kita ini? ”
gravatar

Jambatan Moses Terilham Daripada Kisah Nabi Musa a.s

LAZIMNYA jambatan dibina di atas permukaan air bagi membolehkan pengguna melintasi sungai, parit, tasik dan sebagainya untuk ke seberang.

Lain pula ceritanya di Belanda, disifatkan sebagai sebuah "jambatan halimunan" atau Jambatan Moses. Rekaan Jambatan Moses ini diilhamkan daripada sejarah Nabi Musa membelah laut merah ketika misi menyelamat Bani Israel daripada tentera Firaun, maka sebab itu ia dibina di bawah permukaan air.

Jurucakap pereka jambatan unik itu, Ad Kils berkata, konsep halimunan ini dapat menghalang musuh daripada melihat kita melintasi air dan konsep ini boleh dipraktikkan di dalam sistem pertahanan.

Jambatan ini terletak di Belanda dan direka khas menggunakan kayu Accoya yang tahan lasak.

Apabila diitanya bagaimanakah jika air melimpah masuk ke dalam ruangan jambatan, Ad Kils menjawab;

"anda tak perlu bimbang, kerana ia hanya risiko yang kecil".