Like My Facebook Page

Anda follow blog saya, saya akan follow blog anda kembali. =)

Tazkiyatun Nafs

Satu persoalan timbul dalam benakku,“ Layakkah kita menagih cinta insan seandainya cinta Tuhan belum tergapai?Sedangkan cinta Allah adalah segalanya, cinta Rasul lambang cinta kepada-Nya, cinta ibu bapa tulus selamanya, cinta saudara ukhwah kerana-Nya dan cinta pada’nya’ pelengkap kasih-Nya…Hamparkanlah cinta kepada Yang Selayaknya..Jadi,jika mengharap cinta sejati, dambalah kasih Ilahi, itulah cinta hakiki..tepuk dada, tanya iman, tanya akal fikiran, tanya hati, tanya diri sendiri…Sejauh manakah taraf cinta kita ini? ”
gravatar

Inflasi Di Zimbabwe - Tahukah Anda?

Inilah kos biaya mimimum untuk makan tengah hari yang harus dikeluarkan oleh seorang rakyat Zimbabwe yang merupakan penduduk termiskin di dunia.

Wang pecahan 500 juta dollar Zimbabwe yang baru saja dicetak pada Mei 2008 ini hanya bernilai sekitar 2 dollar amerika atau hanya cukup untuk sekali makan saja.


Zimbabwe ketika ini pemegang rekod inflasi terbesar di dunia iaitu 2,200,000 % (2.2 juta persen!), parahnya, harga-harga melambung begitu cepat dengan hanya dalam beberapa minit sahaja, jadi tak hairan jika peniaga-peniaga di zimbabwe begitu sibuk mengganti label harga barangan mereka hampir setiap minit!


Pada tanggal 20 Julai 2008 ini bank Zimbabwe juga telah mengeluarkan pecahan wang sebesar 100 juta dollar! yang merupakan rekod pecahan wang dengan nominal terbesar di dunia.


Zimbabwe memang memegang banyak rekod dunia, tapi sayang semua rekod itu tidak ada yang membanggakan.


Harga-harga barang di pasar Zimbabwe


Barangan keperluan harianTelur ayam
Wang yang diperlukan untuk makan sekeluarga di kedai makan.Setiap bulan bila terima gaji, kena sewa teksi atau lori le gamaknya.Pengemis yang boleh dianggap kaya sebab dapat juta-juta setiap hari.Kalau anak orang kaya jangan cakap la.Kalau susah nak bawak duit banyak-banyaj tukarkan ke USD, dapat sekeping.
Kilang buat wallet dengan handbag terpaksa tutup bisnes sebab orang tak guna lagi.