Like My Facebook Page

Anda follow blog saya, saya akan follow blog anda kembali. =)

Tazkiyatun Nafs

Satu persoalan timbul dalam benakku,“ Layakkah kita menagih cinta insan seandainya cinta Tuhan belum tergapai?Sedangkan cinta Allah adalah segalanya, cinta Rasul lambang cinta kepada-Nya, cinta ibu bapa tulus selamanya, cinta saudara ukhwah kerana-Nya dan cinta pada’nya’ pelengkap kasih-Nya…Hamparkanlah cinta kepada Yang Selayaknya..Jadi,jika mengharap cinta sejati, dambalah kasih Ilahi, itulah cinta hakiki..tepuk dada, tanya iman, tanya akal fikiran, tanya hati, tanya diri sendiri…Sejauh manakah taraf cinta kita ini? ”
gravatar

Kota Yang Tak Pernah Tidur !


Orang selalu cakap, New York adalah kota yang tidak pernah tidur. Mungkin mereka tak pernah pergi Mekah kot?


Teringin sangat nak ke kota yang tak pernah tidur ni iaitu Mekah untuk buat Haji. Tapi kalau tak dapat pon, dapat buat umrah pon jadilah kan ? Kalau dapat buat umrah dah bersyukur sangat.

Kata ustaz, mengerjakan haji adalah wajib kepada yang mampu. Tapi sekarang, saye tengok, banyak orang yang mampu, tapi duit nya di habis kan dengan melancong ke negara lain. Sayang nya. selesaikan lah apa yang patut dulu kan. Tapi tak nak kata lebih. mungkin deme ada perancangan sendiri.

Cadangnye, lepas tamat belajar ni nak selesai kan dahulu hutang dengan MARA. Tapi berharap sangat dapat senarai dekan la. Hehe, akan di tukar jadi biasiswa ye dak? Tak perlu susah-susah nak bayar balek. Senang sikit nak kumpul duit nak pegi haji kalau pinjaman MARA dah ditukar jadi biasiswa. Hehe.

Sebab yang wajib di selesaikan dahulu adalah hutang. Kalau kita ade hutang, kita perlukan selesai kan hutang kita dulu. Ustaz kat sekolah dulu pernah cakap :-

"Kalau kite mati tak kerjakan haji, takde apa lagi. Tapi kalau kite mati, kita ada hutang, jasad ni antara bumi dengan langit."

Maka, InsyaAllah cube segera langsaikan hutang dulu nanti. Lepas tu, cari kerja dan kumpul duit untuk mengerjakan Haji atau Umrah. Tapi, layak ke saye ke sana? Pasti lah layak untuk seluruh umat Islam. Kite perlu yakin dan jangan bersangka buruk dengan Allah. Allah akan sentiasa menerima hamba Nya yang membuat kebaikan. Kan kan?